מאת עלי בוקשפן ואילון ידין
ד"ר בוקשפן הוא מרצה בכיר בבית ספר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה. עורך דין ידין הוא תלמיד לתואר שני בבית ספר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה.
חברות משפחתיות מהוות נדבך הולך וגדל בכלכלה. אולם, למרות שבספרות בתחומי הניהול והמימון שמור להן מקום של כבוד, בספרות בתחום המשפט חסרה התייחסות הולמת להן. מלבד השיקולים העסקיים והאינטרסים הכרוכים בכל מבנה בעלות ושליטה קיימים בחברות אלה גם שיקולים משפחתיים, שאינם כלכליים ורציונליים. שיקולים אלה מחייבים בחינה מחודשת של ההנחות שבבסיס הניתוח התאגידי המקובל.
במאמר שפרסמנו לאחרונה אנו מניחים תשתית מושגית לדיון משפטי בעולמן המורכב של החברות המשפחתיות תוך התמקדות בחברות פרטיות. בהמשך אנו בוחנים את התאמת דיני החברות הרגילים לחברות משפחתיות, ומציגים לצד תיאוריית הנציג המוכרת את תיאוריית השליחות (Stewardship Theory), שהולמת יותר חברות משפחתיות, ובוחנים את ההתייחסות הבלתי שיטתית של המשפט אליהן. לבסוף, אנו מציעים דרך חדשה לביקורת שיפוטית של התנהלות חברות משפחתיות, שמבוססת על עוצמת השליטה המשפחתית בחברה, וממליצים לחברות שבהן קיים חשש ממשי לעירוב בין שיקולים משפחתיים לבין שיקולים עסקיים לאמץ מנגנוני ייעוץ מקצועיים ועצמאיים. מנגנונים אלה יסייעו להתנהלות החברה וימזערו את החשיפה המשפטית של החברה ושל המעורבים בה.
מטרת המאמר היא להעשיר את הדיון בדיני החברות ולחזק את ההשראה ההדדית בין עולם החברות הרגילות לבין עולם החברות המשפחתיות הן מבחינה עיונית והן מבחינה מעשית.